De jaren 1946 - 1974 (Ontstaan van T.C. Inside en T.C. Set )

Op 1 februari 1946 werd T.C. Inside opgericht als eerste Alkmaarse tennisclub en niet veel later volgde T.C. Set.

Geheel in de verzuilde sfeer van die jaren was Inside gericht op protestanten en andersgezinden en T.C. Set op Rooms-katholieken. Inside was niet alleen de oudste van de twee maar ook de grootste en meer competitiegerichte club. Tennis was in die tijd zeker geen volkssport en werd voornamelijk gezien als een elitaire sport. Beide clubs hadden noodgedwongen ledenstops in verband met het beperkte aantal banen. Een potentieel lid moest dus eerst door de ballotagecommissie goedgekeurd worden.

Beide verenigingen speelden op tennispark De Hout aan de Sportlaan (nu Koning Willem Alexanderlaan). Het gemeentelijke park bestond uit 10 banen en beide tennisclubs huurden enkele banen van de gemeente. Ook werden enkele tennisbanen aan particulieren en bedrijven verhuurd waaronder clubjes van de internisten van het nabijgelegen Centraal Ziekenhuis en van ECN Petten. Kortom, het was een drukke bedoening in de jaren 50 en 60. Elke dag was het weer een behoorlijke organisatie om iedereen te kunnen laten tennissen.

Het tennispark had veel charme want het lag midden in het lommerrijke bos met zijn prachtige eiken. De gezellige kantine was eigenlijk veel te klein maar was zeer knus, en met een dakterras vanaf waar je een mooi uitzicht had over de tennisbanen. Tegenover het tennispark De Hout stond het stadion van de voetbal profclub Alkmaar ’54 (later hernoemd tot AZ’67 en daarna tot AZ) en verderop lag de drafbaan en zwembad ‘’t Zomerbad’.

Omdat de tennisclubs niet de beschikking hadden over alle banen, konden er geen open toernooien worden georganiseerd. Er werd één uitzondering gemaakt in verband met het 600-jarig bestaan van de gemeente Alkmaar.

De twee tennisclubs wilden meer banen hebben om de wachtlijsten weg te kunnen werken. De besturen van beide tennisclubs verzochten de gemeente om meer banen aan hen te verhuren. De gemeente wilde uitsluitend hieraan meewerken als de twee tennisverenigingen zouden fuseren. Overleggen met twee besturen werkte in de praktijk voor de gemeente Alkmaar niet.  

De grote aanjager voor de fusie was Hein Bottinga. Hein was destijds voorzitter van de overkoepelende Alkmaarse sportraad en heel breed georiënteerd. Zo bemoeide hij zich met alle onderdelen van de clubs en was hij actief betrokken bij het reilen en zeilen van de jeugd.  

Op 1 januari 1974 werd de formele fusie tussen Inside en Set een feit. Als nieuwe naam werd Tennisclub Alkmaar (T.C. Alkmaar) gekozen. 

 

Terug naar overzichtpagina historie | Door naar 1974 - 1978 Tennispark de Hout

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 72 512 5845

Sportpark de Bosmolen

Terborchlaan 315
1816 MH Alkmaar

KVK-nummer