Het jaar 1979 (Opening Tennispark de Bosmolen)

Het tennispark achter de ijsbaan was begin 1979 gereed. Omdat het clubhuis pas een jaar later geopend zou worden, werd in overleg met de gemeentelijke dienst voor sportzaken besloten om de officiële opening van start te laten gaan in het restaurant van De Meent. Namens de Dienst Sportzaken en het bestuur van TC Alkmaar trad Hein Bottinga als gastheer op.

De wethouder van sportzaken, Jan Helder, alsmede vertegenwoordigers van de gemeenteraad,  de Commissie Overleg in Sportzaken, bestuur van de sportraad en de vice-voorzitter van het KNLTB district Noord-Holland-Noord waren allen aanwezig voor de officiële opening. Daarnaast waren de architecten Verbeek en Zijlstra en de directie van ’t Goede Veld (nu Victorie Plaza) aanwezig. De selectiespelers van TC Alkmaar speelden daar de eerste jaren. Andere spelers moesten vaak uitwijken naar de Veilinghallen in Overdie of de Valkeyhal in Limmen. Het zou tot 1982 duren voordat TC Alkmaar massaal in de winter ging tennissen in de nieuwe Pesie tennishal van Koos Neijens.  

De wethouder Jan Helder memoreerde dat de gemeente een bedrag van bijna 2 miljoen gulden (ongeveer €900.000) had geïnvesteerd in het tennispark. TC Alkmaar had in totaal 0.5 miljoen gulden bijgedragen. Na de speeches begaf men zich naar het nieuwe tennispark voor de officiële opening. Deze officiële plechtigheid werd afgesloten met het doorknippen van een lint bij de toegangspoort van TC Alkmaar door de wethouder Jan Helder in aanwezigheid van vele jeugdleden. 

Het bestuur had twee jeugdleden (Robert Jan Wassink en Marieke Schumer) gevraagd om de eerste steen te leggen voor het clubhuis. Beide jeugdleden waren kinderen van één van de toenmalige bestuursleden. In de Gravelletters van toen werd voor de lol nog gememoreerd dat de voortvarendheid van de eerste steenleggers had geleid tot een versnelde afronding van de bouw van het clubhuis met bijna één maand.  

Men wilde het tennispark ook een naam geven. Na uitvoering onderzoek in het gemeentelijke archief door Mies Wassink bleek dat het nieuwe tennispark in de Bosmolenpolder lag. Deze polder was op haar beurt weer vernoemd naar de toenmalige molen met de naam Bosmolen. De naam van ons tennispark was geboren: Tennispark De Bosmolen.  

Bij de opening werd er ook een heus clublied gecomponeerd en uit luide borst meegezongen. De tekst is als volgt:  

We tennissen graag op dit Alkmaarse veld,
Op gravel, dat is onze lust.
De ‘Bosmolen’ draaide voorheen werd verteld
Met velen langs Egmondse kust.
Sportief zijn is hoofdzaak
Werk hier ook aan mee
Zo gaat dat bij Alkmaar TC
De ‘Boshut’, die lest er
De dorst na ’t spel
Dus iedereen kent ons nu wel!  

Zoals eerder gememoreerd was het clubhuis nog in aanbouw. Er waren ook geen lichtmasten aanwezig op het park (het zou nog vele jaren duren voordat die er kwamen). Er waren 11 gravelbanen die uitsluitend voor leden beschikbaar waren. Wat er ook was: een heleboel wind! 

De tennisclub had in het eerste jaar de beschikking over een grote houten bouwkeet met een mobiele radiator om het warm te houden. Heel provisorisch maar er werden vele geweldige feesten gehouden. De familie Melieste waren de kantinepachters in het eerste jaar. 

Terug naar overzichtpagina historie | Door naar 1980 - 1989 Beginjaren op Tennispark de Bosmolen 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 72 512 5845

Sportpark de Bosmolen

Terborchlaan 315
1816 MH Alkmaar

KVK-nummer